Atlas Coffee – бидний хайрыг шингээсэн брэнд мөн. Манай чадварлаг баг хоорондоо ялгаатай кофений моносортуудыг  сонгож шардаг: моносорт тус бүрийн ургасан газрын уур амьсгал, бүс нутаг, амтны онцлогийг шорго дээр тодруулж өгсөн байдаг. Манай кофений онцгой, бусдаас ялгарч чаддаг байдал нь дээд зэргийн кофений үрэл болон чанарын шалгалтыг тогтмол хийдэгт оршино. Бид эдгээр кофений үрлийг зөвхөн бидэнд болон манай түншүүдэд бараагаа худалдаалдаг фермер болон томоохон импортлогчдоос шууд худалдан авдаг.

 

Atlas Coffee кофений үрлүүдийг дэлхийн мэргэжилтнүүдийн дунд танигдсан Diedrich брэндийн хийн шарагч дээр хуурдаг. Бид кофе шаралт болон үрлүүдийн чанарыг шалгахаас гадна кофений амт чанарыг бүрэн гүйцэд ойлгож төрөл бүрийн кофе шаралтын шинэ технологи болон жоруудыг боловсруулж ирээдүйд нэвтрүүлэх зорилгоор “каппинг” буюу мэргэжилтнүүдийн оролцоотой амлагааг тогтмол явуулж ирсэн. Олж авсан шинэ мэдлэг, туршлагаа бид долоо хоног бүрийн Мягмар гарагуудад зохион байгуулагддаг нээлттэй амлагааны хүрээнд хэрэглэгч нартайгаа хуваалцдаг.

Та инстаграмын @atlas_roasters хаягаар бүртгүүлэд манайд ирж болно.

Удахгүй уулзатлаа түр баяртай!

cafe_cook_w.png

Дан үрийн

Кофе

ATLAS Ethiopia

Ethiopia Guji Natural

Кофег энгийн аргаар боловсруулах нь Эфиоп улсан хамгийн түгээмэл тархсан байдаг. Эндхийн тариачид кофений жимсийг эхлээд сүүдэрт эсвэл шууд наранд буюу “Африкийн наар” дээр хатаадаг. Энэхүү арга нь кофений үрлийг хамгийн дээд зэргээр агааржуулахаас гадна хатаалтыг илүү жигд бөгөөд хяналттай явуулах боломжийг олгодог.

 

Жимсний үрлийг тухайн үеийн цаг агаарын байдлаас хамаарч 10-20 хоногийн туршид хатаадаг бол шөнөдөө тусгай хучлагаар хучиж температурын зөрүүний улмаас аргаарт ялгарсан илүүдэл чийгнээс хамгаалдаг байна.


Кофений жимсийг хатаах эхний өдрүүдэд үрлүүдийг дахин нэг сортлож ялгана. Учир нь, хэт болсон эсвэл түүхий жимс нь хатаалтын хоёр, гурав дахь өдрүүдэд өнгөө өөрчлөдөг тул ялгахад хялбар болдог байна. 

mono1.png
Layer_4.png

Бүс нутаг

oromia

15re_leaf.png

Ургамлын аймаг

бүс нутгийн сортууд

Layer_19.png

Ургах өндөр

1850 - 2250 м

Tilda_Icons_44_travel_mountains.png

Савалгаа

6bs_clean.png

Боловсруулалт

энгийн

Layer_20.png

Ургац

2017

18ked_speech.png

Амт чанарын онцлог

гүзээлзгэнэ, тоор, жүрж

grain pro

ATLAS Sumatra

Sumatra Gayo Mountain

Кофений бизнесийн салбарт үйл ажиллагаа явуулах хүрээнд бид төрөл бүрийн үйлдвэрлэгч, ханган нийлүүлэгчдээс Суматра сортыг худалдан авч туршихад энэ сортын кофе нь нэг л нягт буюу хүнд, самарны давирхайлаг амттай, уусны дараа модны давирхай нь аманд амтагдсаар үлддэг байсан.

Суматра Гайо Маунтин сортын кофе нь энэхүү чанга, чихэрлэгдүү амтаа хадгалсан ч Суматра сортод огт нийцэхгүй нимбэгний өвс, ойн жимсний шүүслэг, тод, хурц амтыг агуулдаг.
 

Энэхүү кофений сортыг мэргэжилтнүүд харахгүйгээр “каппинг” буюу амтлагаа хийхдээ түүний хурц амт, анхилуун үнэрээр нь ихэвчлэн тэр даруй таньдаг.
 

mono2.png
Layer_4.png

Бүс нутаг

aceh

15re_leaf.png

Ургамлын аймаг

cattura, colombia, castillo

Layer_19.png

Ургах өндөр

1800 - 2000 м

Tilda_Icons_44_travel_mountains.png

Савалгаа

6bs_clean.png

Боловсруулалт

хагас угаасан

Layer_20.png

Ургац

2017

18ked_speech.png

Амт чанарын онцлог

нимбэгний өвс, лайм, талын цэцэгс, ойн жимс

grain pro

ATLAS Ethiopia

Ethiopia Konga Natural

Эфиопия Конга сортын кофег Mekuria Mergia-ийн хувийн эзэмшилд байдаг кофе боловсруулах станц нь энэ бүс нутгийн жижиг үйлдвэрлэгч нараас худалдан авдаг байна.

Үүний гол зорилго нь кофений үрлийн чанарыг сайжруулж нэг түвшинд хүргэхэд оршино. Эфиопия Конга сортын кофений адил анхилуун, дүүрэн амт гаргахын тулд боловсруулалтанд ихээхэн анхаарал тавих шаардлагатай. Кофег хэд хэдэн үе шаттайгаар боловсруулж бэлддэг.

Эхлээд жимсийг нимгэн үелж тараагаад “үзэмлэх” буюу хатах үе шатанд хүргэнэ. Энэ үед кофений үрэл нь чихэрлэг амтыг шингээн авч, шүүслэг бүтэцтэй болдог. Хоёрдугаар үе шатанд жимсийг тогтмол хутгаж сэврээсээр 12%-ийн чийгшилтэй болтол нь хатаана. Ингэхдээ үд дунд болон шөнөдөө амраана.

mono3.png
Layer_4.png

Бүс нутаг

yirgacheffe - эфиопын өмнөд хэсэг, konga - бүс

15re_leaf.png

Ургамлын аймаг

herloom

Layer_19.png

Ургах өндөр

2000 м

Tilda_Icons_44_travel_mountains.png

Савалгаа

6bs_clean.png

Боловсруулалт

энгийн

Layer_20.png

Ургац

2017

18ked_speech.png

Амт чанарын онцлог

нэрс, тоор, сарнай

grain pro

ATLAS Brazil

Brazil Peaberry

Пиберри (англиар: Peaberry, товч: PB) – гэдэг нь бусад кофений төрлүүд шиг хоёр бус, харин ганцхан үртэй, хожим нь энгийн кофе шиг хэлбэр, хэмжээтэй болж өсдөг кофений онцгой төрөл юм.

Хоорондоо наалдаж ургасан хоёр яс нь зэрэг өсөж томрохдоо кофений жимсний чихэрлэг, шүүслэг амтыг илүү сайн шингээж авдаг байна. Ийм кофений чихэрлэг чанар нь энгийн үрэлтэй харьцуулахад хавьгүй илүү байдаг тул Пиберри сортуудын кофе нь ямагт бусдаас илүү тэнцвэртэй бөгөөд хүчиллэг амттай байх болно.

Энэхүү “Бразилия” төрлийн кофе нь илүү хүчиллэг, цэвэр байдаг тул кофе сонирхогчидод амархан танигддаг юм.

Энэ нь кофений үрлийн хэлбэрийн онцлог болон шаралтын технологитой холбоотой юм - учир нь, бөөрөнхий хэлбэртэй үрэл доторх бодисын солилцоо, урвалууд илүү жигд явагддаг давуу талтай.

mono4.png
Layer_4.png

Бүс нутаг

carmo de minas, minas gerais

15re_leaf.png

Ургамлын аймаг

бүс нутгийн сортууд

Layer_19.png

Ургах өндөр

900 - 1100 м

Tilda_Icons_44_travel_mountains.png

Савалгаа

6bs_clean.png

Боловсруулалт

энгийн

Layer_20.png

Ургац

2017

18ked_speech.png

Амт чанарын онцлог

газрын самар, карамель, сүүний шоколад

grain pro

ATLAS Colombia

Colombia La Virgen superwashed

100 цаг хүйтэн усанд сойгоод, 25 өдөр өлгөж хатаана. 

 

Энэхүү туршилтын бидний зөвлөмжийн дагуу хийсэн юм.

 

Ферментаци буюу исэлдүүлэлтийн нөхцөл нь бидний тооцоолсон Колумб кофений үрлийг боловсруулахад шаардлагатай нөхцөлтэй яг адилхан байсан. 

Энэ удаад исэлдүүлэлтийн үйл ажиллагааг Кени кофений ферментацитай төстэй үе шаттай явуулсан юм. 

Үүнд кофений үрлийг хэдэн хоног хүйтэн усанд сойгоод, дараа нь ферментаци буюу исэлдүүлэлт явагдаж буй саван доторх усны температурыг тогтмол барих зорилгоор тусгай уусмалыг тогтмол нэмж хольдог юм.

mono5.png
Layer_4.png

Бүс нутаг

antioquia

15re_leaf.png

Ургамлын аймаг

улаан болон шар cattura

Layer_19.png

Ургах өндөр

1800 - 2300 м

Tilda_Icons_44_travel_mountains.png

Савалгаа

6bs_clean.png

Боловсруулалт

угаасан

Layer_20.png

Ургац

2017

18ked_speech.png

Амт чанарын онцлог

интоор, бэрсүүт жүрж, амтат чинжүү, ойн жимс, гаа

grain pro

ATLAS Ethiopa

Ethiopa Sidamo

Этиопийн өмнө зүгт орших Сидамо бүсийн томоохон газар нутгийг маш хүнд нөхцөлтэй газар тариалангийн талбайнууд  эзэлдэг: кофены тариалангийн талбайтай алслагдсан уулархаг нутгууд болон  Aleto, Vondo, Darra, Dale зэрэг олонд нэртэй шигүү тариалсан газрууд бий. 


Сидамод  90,000 фермер бүхий ойролцоогоор 50 газар байдаг. Үндсэндээ эдгээр нь олон янзын сортын тариалсан кофе төдийгүй уламжлалт кофе тариалдаг жижиг гэр бүлийн газрууд юм. 

Эдгээр фермерийн талбай 1 га-ас хэтрэхгүй ба 1500 хүртэл мод ургадаг. Өдөр бүр хэдэн зуун фермерүүд кофены жимсийг бага хэмжээгээр боловсруулах станц руу хүргэдэг.

Энэ талбайн хувьд, угааж цэвэрлэсэн кофе нь илүү түгээмэл байдаг боловч мөн байгалийн (хуурай) аргаар боловсруулалт явагддаг. Юуны түрүүнд, хурааж авсан жимс гараар ялгагдсаар болсныг нь түүхий болон дутуу болцтойгоос салган авдаг.

 

Дараа нь жимсийг автомат аргаар хальс, зөөлөн эдийг нь салгаад 24-48 цагийн турш усанд исгэдэг. Кофег хатаах зориулалтын  тавцан рүү илгээхээс өмнө 12-24 цагийн турш цэвэр усаар угаана. Африк модон тавцан дээр хатаахад 10-15 хоног үргэлжилдэг бөгөөд цаг агаарын нөхцөл байдлаас шалтгаалан, өдрийн дундуур, шөнийн цагаар кофег тороор бүтээдэг.
 

Layer_4.png

Бүс нутаг

Guji

6bs_clean.png

Боловсруулалт

Угаасан

15re_leaf.png

Ургамлын аймаг

Heirloom

Layer_19.png

Ургах өндөр

1600 - 2000 м

Tilda_Icons_44_travel_mountains.png

Савалгаа

Layer_20.png

Ургац

2018

18ked_speech.png

Амт чанарын онцлог

жасмин, тоор, лийр

grain pro, 250 гр